Woody Skateboards in de Utrechtse Internet Courant!

Robert, van De Utrechtse Internet Courant, schreef een mooi stuk over wat ik met Woody wil en doe:

Bas van Druten maakt skateboards van Utrechtse bomen die ziek waren of van bomen die gewoon in de weg stonden. Onlangs maakte hij een skateboard van de oudste iep van Utrecht. De iep, geplant in 1790 aan de Catharijnesingel, werd in 2012 gekapt omdat deze de Iepenziekte had. “Ik verkoop niet alleen een product, maar ook een uniek verhaal.”

“Ik longboard zelf al een jaar of acht. Tijdens een reis in Australië ben ik er mee in aanraking gekomen, daar had je prachtige bergen, altijd lekker weer en mooie plekken om te boarden.” Het zelf maken van de skateboards begon echter in het regenachtige Nederland. “Ik had in mijn tuin twee stukjes boomstam staan die ik ooit gekregen had van een man uit Zuilen. Ik wilde daar graag iets mee doen. Een vriend van mij maakte zelf surfboards, samen met hem ging ik aan de slag. Van de twee stammen maakten we skateboards. Ik vond het meteen geweldig om te doen.”

De 28-jarige Van Druten is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Al tijdens zijn studie merkte hij op dat het werken met zijn handen hem goed afging. “Letterlijk voelen wat je aan het maken ben. Zo is ook mijn passie voor hout ontstaan.” Nadat Van Druten van de boomstammetje uit zijn achtertuin enkele skateboards had gemaakt wilde hij meer. “Ik heb overal hout vandaan gesprokkeld, ik gebruikte vooral essenhout. Maar ideaal was dit nog niet, het was erg lastig om aan genoeg materiaal te komen. Toch wilde ik het plan naar een hoger level tillen.”

“Zo blijft de boom onderdeel van de stad”

Tafelboom is een organisatie die bomen, die gerooid moeten worden van de gemeente, krijgt om zo de waarde van de boom te behouden. Ze maken van het hout tafels, snijplanken en andere producten zodat het hout weer terugkeert in de stad en bij haar bewoners. “Zo blijft de boom onderdeel van de stad.” Van Druten legde contact met Tafelboom. “Ze waren erg enthousiast en nodigden mij uit om hier aan de skateboards te gaan bouwen. Hier heb ik de beschikking over goed, en mooi hout. De afkomst van alle houtsoorten is hier perfect gedocumenteerd. Daarom past het ook zo goed bij het concept van mijn skateboards.”

De kracht van de skateboards is volgens Van Druten dan ook het verhaal achter de skateboard: “Bij ieder board krijg je een flyer, hierop staat precies op van welke boom het skateboard is gemaakt, waarom de boom  gekapt is, hoe oud de boom was en andere informatie. Nu kan je dus op een skateboard rijden die gemaakt is van het hout van de oudste iep van Utrecht. Dat is toch een bijzonder verhaal.”

Woody Skateboards DUIC

Of lees het op de site van DUIC